PEMAKANAN
UNTUK LATIHAN DAN PERTANDINGAN
Merancang
strategi pemakanan adalah penting bagi atlet untuk memastikan simpanan tenaga
yang mencukupi bagi menjalani latihan dan pertandingan. Pengambilan makanan
mengikut jenis dana kuantiti nurie perlu disesuaikan dengan latihan atau
pertandingan bagi mencapai faedah maksimum.
Sebelum
latihan
Pengambilan
makanan sebelum pertandingan,atlet perlu memastikan simpanan tenaga yang
mencukupi mengikut jenis acara.Atlet yang mengambil diet yang seimbang tidak
mempunyai masalah untuk melakukan acara melibatkan tempoh kurang sehingga 60
minit.
Berikut
ialah panduan umum amalan pemakanan berdasarkan kajian saintifik dan pengalaman
praktikel atlet bagi pemakanan sebelum pertandingan.
1.pengambilan
makanan pepejal perlu diambil tiga hingga empat jam sebelum pertandingan untuk
memberi peluang proses pencernaan makanan berlaku dengan sempurna bagi
membekalkan tenaga kepada tubuh
badan.contohnya lemak dan protein mengambil masa antara tiga ke empat jam untuk
dicerna,diikuti karbohidrat yang dicerna dalam tempoh 2 jam.oleh itu strategi
pemilihan makanan sebelum pertandingan sepatutnya mengandungi karbohidrat
tinggi, protein sederhana dan lemak rendah.
2.pengambilan
makanan yang berasid dan berserat tinggi perlu dielakkan kerana boleh
menyebabkan risiko kerengsaan usus meransang pembuangan air besar semasa
pertandingan.Contohnya makan pedas,berasid seperti jeruk dan beserat tinggi
seperti kacang.
3.atlet
perlu memastikan status hidrasi normal sebelum memulakan latihan dan
pertandingan terutama etika cuaca panas. Minuman perlu diambil 15 minit hingga
30 minit sebelum latihan dan pertandingan untuk megelakkan
dehidrasi.pengambilan minuman berkafein tidak dibenarkan kerana menggalakkan
pembuangan air kecil.
Pengambilan
sarapan berkhaiat penting bagi atlet yag berlatih atau bertanding pada waktu
pagi.American College of sport medicine (ACSM) mencadangkan pengambilan sarapan
sebanyak 500 hingga 600 kcal sebagai makanan sebelum pertandingan.
Menu B(makanan Malaysia)
|
|
1 gelas air milo kosong
|
82Kcal
|
1 keping roti canai
|
301Kcal
|
½ cawan kuah dal
|
58Kcal
|
jumlah
|
585Kcal
|
1
gelas air milo kosong (82Kcal)
1
keping roti canai (301Kcal)
½
kuah dal(58Kcal)
Comments
Post a Comment